ßßß Cookit - przepis na pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną)

pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną)

nazwa

Wykonanie

Wątróbka ma tyle samo fanów ile osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie?
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 winne jabłko
łyżeczka majonezu
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
kminek
dodatkowo:
bagietka
garść rukoli
konfitura z żurawiny
świeży grubo zmielony pieprz
Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do wątróbki i wszystko razem usmażyć. Przestudzić, dodać majonez i zmiksować blenderem na mus.
Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ułożyć na niej rukolę, pastę i łyżeczkę żurawiny. Oprószyć pieprzem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/11/pasta-z-watrobki-na-bagietce-z-rukola-i.html