ßßß
To ciasto choć składa się z niewyszukanych składników, wygląda bardzo efektownie i przyciąga wzrok. Wielu osobom znane jest jako "usta Adama" a tu na blogu jest już ciasto o takiej nazwie (tutaj-klik) ale o innym smaku. Przeglądając internet natknęłam się na wiele wersji takiego ciasta, zrobiłam jednak zupełnie po swojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis tu-klik). Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam czekoladą ale jednak zdecydowałam się na galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto murzynkowe:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru250 g masła3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 łyżek wody4 jajka32 okrągłe biszkopty2 łyżki twardej marmolady na piankę:300 ml śmietanki kremówki2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo:1 opakowanie galaretki truskawkowejBiszkopty posmarować marmoladą i sklejać po dwa. Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Odrobinę ciasta wylać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną ale płynną galaretką. Piankę wyłożyć na ciasto. Pozostałą galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, żeby stężało.