Wykonanie

To ciasto choć składa się z niewyszukanych składników, wygląda bardzo efektownie i przyciąga wzrok. Wielu osobom znane jest jako "usta Adama" a tu na blogu jest już ciasto o takiej nazwie (tutaj-klik) ale o innym smaku. Przeglądając internet natknęłam się na wiele wersji takiego ciasta, zrobiłam jednak zupełnie po swojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis tu-klik). Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam
czekoladą ale jednak zdecydowałam się na
galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem.*foremka 24*24 cmSkładniki: na ciasto murzynkowe:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru250 g
masła3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
wody4
jajka32 okrągłe
biszkopty2 łyżki twardej
marmolady na piankę:300 ml
śmietanki kremówki2 opakowania
galaretki truskawkowejdodatkowo:1 opakowanie
galaretki truskawkowejBiszkopty posmarować
marmoladą i sklejać po dwa.
Masło,
kakao,
cukier i
wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do masy
kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Odrobinę ciasta wylać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć
biszkopty i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Dwie
galaretki rozpuścić w szklance
wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną ale płynną
galaretką. Piankę wyłożyć na ciasto. Pozostałą
galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki
wody i kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, żeby stężało.