ßßß Cookit - przepis na Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla

Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla

nazwa

Wykonanie

Grillowana cebula jest świetnym dodatkiem do wielu dań, Może być miłym dodatkiem do steków lub rewelacyjnym składnikiem do szaszłyków.. Dziś zaproponujemy wam kilka pomysłów na cebulę z grilla.
Miłośnicy piwa pokochają tak przygotowywaną cebulę na grillu. Te cebule wypełnione piwem są wyśmienite w smaku. Zamiast piwa możemy w tym przepisie użyć coli aby uzyskać słodszy smak i jeśli nie chcemy używać alkoholu,
Składniki:
1 duża cebula na osobę
1 łyżka masła do każdej cebuli
ulubione piwo
Przygotowanie:
Cebulę obrać z łupin, dno cebuli pozostawić nienaruszone. Aby można było łatwo cebule umieścić na ruszcie grilla. W cebuli wyrzeźbić otwór ale nie przebijać jej dna. W otworze umieścić masło i wlać piwo. Tak przygotowaną cebulę zawinąć w folię i umieścić w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillować do miękkości.
Kolejnym sposobem na pyszną przystawkę z cebuli jest grillowanie jej z sosem barbecue. Należy tylko pamiętać aby używać do tego przepisu słodką cebulę.
Składniki:
4 duże słodkie cebule
¼ szklanki ulubionego sosu barbecue
Przygotowanie:
Przygotowanie tej cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej, z tą różnicą że wydrążony otwór wypełniamy sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych cebul można przygotować je wrzucając zawinięte w foli aluminiowej do ogniska.
Miłośnicy całych cebul z grilla pokochają je przygotowane w wersji klasycznej. Tzn, tak jak w pierwszym przepisie z tą różnicą że pomijamy w tym wypadku piwo. A wydrążony otwór cebuli i samą cebulę solimy i pieprzymy oraz wypełniamy masłem.
Kolejnym bardzo fajnym pomysłem na cebulę z grilla jest grillowanie jej z paskami boczku i brązowego cukru.
Składniki:
4 słodkie cebule
4 łyżki masła
4 plastry boczku
sól i pieprz do smaku
brązowy cukier
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, Nacinamy odgórnie aby uzyskać 8 klinów ale nie przecinamy cebuli. Kliny lekko rozwieramy i umieszczamy w nich masło. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Plastry boczku posypujemy brązowym cukrem i zawijamy nimi krzyżowo cebule. Tak przygotowane cebule zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut.
A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym są fantastyczne. Idealnie one pasują do hamburgerów lub steków.
Składniki:
900 g czerwonej cebuli
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu
1 wyciśnięty ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy ocet, czosnek i rozmaryn. Nie gotujemy. Odstawiamy na 20 minut na bok. W międzyczasie cebulę kroimy na 1 centymetrowe plastry i nacieramy z obu stron oliwą. Posypujemy plastry cebuli solą i pieprzem. Tak przygotowane plastry grillujemy około 4-6 minut w średniej temperaturze. Pozwalamy plastrom lekko się przypalić. Usuwamy z grilla i dzielimy na krążki. Wymieszać z mieszaniną octu i pietruszką.
Summary
Article Name
Description
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla
Author
DYNAMIC Centrum Grilla
Źródło:http://naruszcie.pl/3393/grillowana-cebula-smaczne-pomysly-na-cebule-z-grilla