Wykonanie
Grillowana
cebula jest świetnym dodatkiem do wielu dań, Może być miłym dodatkiem do
steków lub rewelacyjnym składnikiem do szaszłyków.. Dziś zaproponujemy wam kilka pomysłów na
cebulę z grilla.Miłośnicy
piwa pokochają tak przygotowywaną
cebulę na grillu. Te
cebule wypełnione
piwem są wyśmienite w smaku. Zamiast
piwa możemy w tym przepisie użyć coli aby uzyskać słodszy smak i jeśli nie chcemy używać
alkoholu,Składniki:1 duża
cebula na osobę1 łyżka
masła do każdej
cebuliulubione
piwoPrzygotowanie:
Cebulę obrać z łupin, dno
cebuli pozostawić nienaruszone. Aby można było łatwo
cebule umieścić na ruszcie grilla. W
cebuli wyrzeźbić otwór ale nie przebijać jej dna. W otworze umieścić
masło i wlać
piwo. Tak przygotowaną
cebulę zawinąć w folię i umieścić w grillu rozgrzanym do średniej temperatury i grillować do miękkości.Kolejnym sposobem na pyszną przystawkę z
cebuli jest grillowanie jej z
sosem barbecue. Należy tylko pamiętać aby używać do tego przepisu słodką
cebulę.Składniki:4 duże słodkie
cebule¼ szklanki ulubionego
sosu barbecuePrzygotowanie:Przygotowanie tej
cebuli jest identyczne jak w przepisie powyżej, z tą różnicą że wydrążony otwór wypełniamy
sosem barbecue. Aby uzyskać bardziej wędzony smak tych
cebul można przygotować je wrzucając zawinięte w foli aluminiowej do ogniska.Miłośnicy całych
cebul z grilla pokochają je przygotowane w wersji klasycznej. Tzn, tak jak w pierwszym przepisie z tą różnicą że pomijamy w tym wypadku
piwo. A wydrążony otwór
cebuli i samą
cebulę solimy i
pieprzymy oraz wypełniamy
masłem.Kolejnym bardzo fajnym pomysłem na
cebulę z grilla jest grillowanie jej z paskami
boczku i
brązowego cukru.Składniki:4 słodkie
cebule4 łyżki
masła4 plastry
boczkusól i
pieprz do smaku
brązowy cukierPrzygotowanie:
Cebulę obieramy, Nacinamy odgórnie aby uzyskać 8 klinów ale nie przecinamy
cebuli. Kliny lekko rozwieramy i umieszczamy w nich
masło. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Plastry
boczku posypujemy
brązowym cukrem i zawijamy nimi krzyżowo
cebule. Tak przygotowane
cebule zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut.A na sam koniec proponujemy wam grillowaną
czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki
czerwonej cebuli z
sosem balsamicznym są fantastyczne. Idealnie one pasują do hamburgerów lub
steków.Składniki:900 g
czerwonej cebuli½ szklanki świeżo posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy z oliwek1 ½ łyżeczki świeżo posiekanego
rozmarynu1 wyciśnięty ząbek
czosnkusól i
pieprzPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy
ocet,
czosnek i
rozmaryn. Nie gotujemy. Odstawiamy na 20 minut na bok. W międzyczasie
cebulę kroimy na 1 centymetrowe plastry i nacieramy z obu stron
oliwą. Posypujemy plastry
cebuli solą i
pieprzem. Tak przygotowane plastry grillujemy około 4-6 minut w średniej temperaturze. Pozwalamy plastrom lekko się przypalić. Usuwamy z grilla i dzielimy na krążki. Wymieszać z mieszaniną
octu i
pietruszką.Summary

Article
NameDescriptionGrillowana
cebula – smaczne pomysły na
cebulę z grillaAuthorDYNAMIC Centrum Grilla
