ßßß
1 kg schabusól, pieprz, płatki chilli300 g mrożonego szpinaku2 łyżki oleju3 ząbki czosnkuser typu fetasól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowejSchab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem - powinien być troszkę grubszy niż na kotlety.Szpinak rozmrozić - wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać przeciśnięte przez praski czosnku i smażyć przez kilka minut.Farsz zostawić do ostudzenia.Oprószyć mięso z dwóch stron solą, pieprzem i płatkami chilli.Płat schabu wysmarować szpinakiem, na to rozkruszyć trochę sera fety i ciasno zawijać w roladkę - końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek.Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym.Roladki ze schabu ze szpinakiem doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno w formie wędliny.Świetnie smakują z dodatkiem chrzanu - ja podałam z Przysmakiem chrzanowym z Ekologia spod strzechy.