Wykonanie
Muszę się przyznać Wam, że nie przepadam za klasycznymi kotletami pewnie dlatego, że mi się znudziły. Dzięki Joasi spróbowałam odmienionej wersji, która smakowała mojej rodzince. Polecam też inne odmienione kotlety:kotlety mielone z
miętąmielony z
jajkiem sadzonymkotlety mielone z
serem .inspiracja

4 plastry
schabu na kotlety
sól,
pieprz naturalny,
pieprz ziołowyjajkomąką pszennabułka tarta500 g
pieczarek2
cebuletymianek suszony
olej do smażenia
Schab rozbić na kotlety, doprawić z dwóch stron
solą,
pieprzem naturalnym i
ziołowym.
Cebule pokroić w piórka lub kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym
oleju.W
między czasie
pieczarki umyć, pokroić na plastry i wrzucić do
cebuli.Dodać sporą szczyptę
soli i dużo naturalnego
pieprzu, smażyć aż
woda odparuje.Kiedy
pieczarki się smażą, obtoczyć kotlety najpierw w
mące,
potem w rozmieszanym
jajku, a na koniec w
bułce tartej.Smażyć kotlety na rozgrzanym
oleju albo
smalcu.Usmażone kotlety przełożyć na
pieczarki (można do nich dolać trochę
wody) i dusić razem jeszcze 3 minuty.
