ßßß Cookit - przepis na Kotlety schabowe w panierce z cebuli

Kotlety schabowe w panierce z cebuli

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie drobne urozmaicenia codziennych obiadów, ten przepis jest właśnie dla Was. Schabowe w takiej panierce smakują inaczej niż zwykle, ale także znajdą uznanie w kubkach smakowych tradycjonalistów. Przepis znalazłam na blogu Gotuj się do gotowania, na którym Autorka poleca panierkę do piersi z kurczaka. Mięso zamieniłam na schab, jednakże z piersią z kurczaka spróbuję przy kolejnej okazji :) Polecam!
Składniki:
- schab bez kości (ok. 500 g),
- sól czosnkowa, pieprz,
- 1-2 jajka,
- mąka pszenna,
- 1-2 cebule,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia.
Schab kroimy na niezbyt grube plastry, rozbijamy tak, jak zazwyczaj na schabowe. Przyprawiamy z obu stron solą czosnkową i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (w pojemniku z pokrywką lub na talerzu przykrytym folią/drugim talerzem). W tym czasie przygotowujemy cebule: obieramy z łupin, a następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Po upływie godziny, mięso wyjmujemy z lodówki. Na jednym talerzu umieszczamy bułkę tartą, na drugim mąkę, na trzecim cebulę, na czwartym roztrzepane jajka (z solą i pieprzem). Kotlety panierujemy z obu stron następująco: mąka - cebula - mąka - jajko - bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/04/kotlety-schabowe-w-panierce-z-cebuli.html