Któż ich nie zna? Placki ziemniaczane znane są w każdym polskim domu, a u każdego smakują inaczej. U mnie w domu jadano je wyłącznie z cukrem i śmietaną, dlatego przez długi czas ich nie lubiłam. Do momentu, kiedy nie postanowiłam spróbować ich z sosem czosnkowy i to było to! Lubię, kiedy są chrupiące. A ich inne modyfikacje znajdziecie tu:Smakują wybornie z sosem czosnkowym, sosem pieczarkowym lub sosem grzybowym .około 1 kg ziemniakówcebula2 jajka2-3 łyżki mąkisól, pieprzolej do smażeniaZiemniaki i cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki - jeśli macie możliwość skorzystajcie z robota kuchennego, który wykona to w tempie ekspresowym.Jeśli ziemniaki mają dużo wody to należy ją odcedzić.Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem.Wymieszać.Na patelni rozgrzać olej.Kłaść ciasto dużą łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złocisty kolor.Przed podaniem odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.Podawać z cukrem albo sosem czosnkowym.