Wykonanie
Kopytka lubię raz na jakiś czas przygotować, chociaż zawsze za późno zabiorę się za gotowanie
ziemniaków. Czasem warto ugotować szybciej na zapas, by od
razy móc zabrać się za formowanie kopytek. Dzisiaj w wersji nieco włoskiej, bo z
suszonymi pomidorami i
rozmarynem. A dla lubiących klasykę ten przepis:kopytka z
cebulkąróżowe kopytka .

1 kg ugotowanych
ziemniaków3 szklanki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejjajkosólkilka
suszonych pomidorówłyżka
oliwy (zalewy ze słoika)
sól,
pieprz,
rozmarynwoda+sólUgotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia.Do miski z ugotowanymi
ziemniakami dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
jajo i płaską łyżeczkę
soli.Zagnieść ze sobą ciasto, w razie potrzeby podsypywać
mąką.Formować wałeczki, które ucinać pod skosem na kształt kopytek.
Suszone pomidory razem z
oliwą zmiksować przy użyciu blendera oraz doprawić
solą i pierzem do smaku.Wrzucić na patelnię razem z
rozmarynem i podgrzewać aż będzie ciepłe.Kopytka wrzucić na osoloną wrzącą
wodę, 2 minuty od wypłynięcia wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z
suszonymi pomidorami.
