ßßß
1,5 kg karkówki4 ząbki czosnkupo pół łyżeczki: papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny, gorczyca, kolendrałyżka majerankuszczypta gałki muszkatałowej2 łyżeczki soli3-4 łyżki oliwyZąbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i wszystkimi przyprawami.Taką mieszanką natrzeć mięso z każdej strony.Karkówkę można obwiązać sznurkiem by trzymała kształt, ja pominęłam ten krok.Wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin, aby mięso się zmarynowało.Karkówkę włożyć do worka do pieczenia i potem do brytfanki (lub bezpośrednio do niej).Piec w 180 st.C. przez 1 , 5 godziny - jeśli pieczecie w worku to na 20 minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozetnijcie worek by skórka się przypiekła bardziej.Karkówka pieczona smakuje doskonale na ciepło pokrojona w plastry (dajcie mięsu chwilę ostygnąć, jakieś 20 minut po wyjęciu z piekarnika, żeby podczas krojenia nie puściło soków - w tym czasie możecie zagęścić płyn, który powstał i zrobić z niego sos), chociaż my wolimy na zimno, jako wędlinę.