Wykonanie
Domowe
wędliny smakują doskonale. Pieczona
karkówka w ziołach smakuje też doskonale na ciepło, pokrojona w plastry z gęstym sosem króluje na talerzu obiadowym. Zapraszam też na:
schab ze
śliwkami w powidłachpieczeń rzymska z
jajkamiszynka gotowana .

1,5 kg
karkówki4 ząbki
czosnkupo pół łyżeczki:
papryka słodka,
pieprz cayenne,
pieprz czarny,
gorczyca,
kolendrałyżka
majerankuszczypta
gałki muszkatałowej2 łyżeczki
soli3-4 łyżki
oliwyZąbki
czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z
oliwą i wszystkimi
przyprawami.Taką mieszanką natrzeć
mięso z każdej strony.
Karkówkę można obwiązać sznurkiem by trzymała kształt, ja pominęłam ten krok.Wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin, aby
mięso się zmarynowało.
Karkówkę włożyć do worka do pieczenia i
potem do brytfanki (lub bezpośrednio do niej).Piec w 180 st.C. przez 1 , 5 godziny - jeśli pieczecie w worku to na 20 minut przed końcem pieczenia ostrożnie rozetnijcie worek by skórka się przypiekła bardziej.
Karkówka pieczona smakuje doskonale na ciepło pokrojona w plastry (
dajcie mięsu chwilę ostygnąć, jakieś 20 minut po wyjęciu z piekarnika, żeby podczas krojenia nie puściło
soków - w tym czasie możecie zagęścić płyn, który powstał i zrobić z niego sos), chociaż my wolimy na zimno, jako
wędlinę.