ßßß
1 kg schabu1 łyżeczka soli2-3 łyżeczki majeranku1 łyżeczka granulowanego czosnku1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka żelatyny10-15 suszonych, a najlepiej wędzonych śliwek bez pestekSchab umyć i osuszyć. Śliwki opłukać i szybko osuszyć ,żeby nie były zbyt miękkie . Wąskim,długim nożem zrobić nacięcie w schabie na całą długość mięsa i włożyć tyle sliwek, ile się udawcisnąć .Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczkiumieścić w w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięsowłożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka ciasno zwinąć. Zamknąć szynkowar i mocno dokręcić pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a najlepiej na 48 godz.Po tym czasie umieścić szynkowar w wysokim garnku , wlać tyle zimnej wody, aby jejpoziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić wodę do wrzenia igotować przez 2 godz. w temperaturze 85-90 st.Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić godo zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Otworzyć szynkowar , wyjąć woreczek z wędliną i rozciąć woreczek.