Wykonanie
Ostatnio dostałam wyzwanie: skomponowanie dania pasującego do nowego
piwa Warka Radler o
jabłkowym wariancie
smakowym.
Piwo jest bardzo orzeźwiające i delikatne (pozbawione smaku goryczy), a jego receptura to 40%
jasnego piwa Warka i 60% lemoniady sporządzonej na bazie
soków. Moją pierwszą myślą na danie pasujące do tego
piwa były
krewetki, ale w końcu postanowiłam przygotować
łososia. Nie myliłam się - to jest doskonałe połączenie!Pieczony
łosoś z
jabłkami duszonymi w
piwiefilet z
łososia ok. 300 grammarynata :4 łyżki
oliwy2 łyżki
miodu2 łyżki
musztardy dijon2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęsok z połowy
cytryny2 twarde
jabłkałyżka
masłagałązka
rozmarynupół szklanki
piwa Warka Radler
Jabłkowelistki
miętyPrzygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce.Pozbyć się skóry z
łososia i przekroić go na pół, namoczyć w marynacie - zostawić na kilka godzin.Przełożyć
łososia wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C i piec przez 13 minut.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kosteczkę.Na patelni rozpuścić
masło, dodać
jabłka, wlać
piwo i wrzucić
rozmaryn.Dusić około 5 minut - do czasu aż
piwo odparuje.Gotowego
łososia przełożyć na talerz, na jego wierzchu ułożyć duszone
jabłka.Udekorować
miętą.