Wykonanie
Szukałam sposobu na prostego
łososia, bez używania patelni i tak aby
ryba była upieczona i w środku delikatna.I oto rezultat.
Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam.Zapraszam na
łososia pieczonego.Proporcje dla dwóch osób..Składniki:2 filety z
łososia1 łyżka
oliwysól morskabiały pieprz1
cytrynaSos musztardowy:2
szalotki2 ząbki
czosnku1 łyżka
gorczycy2 łyżeczki
musztardy dijon1 łyżeczka
miodu100 ml cydru1 łyżka
soku z cytryny2 plastry
masłasól morskabiały pieprzkilka ziaren
czerwonego pieprzu do ozdoby i smakuWykonanie:Umyte i osuszone filety bez skóry lekko posmarować
oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.W rondelku rozpuścić jeden plaster
masła, dodać posiekane
szalotki i
czosnek, dodać
gorczycę, (oczywiście prościej jest użyć
musztardy francuskiej zamiast suszonej
gorczycy) oprószyć
solą morską,
białym pieprzem, podsmażyć do zrumienienia się, a następnie podlać cydrem, zredukować sos, dodać
sok z cytryny,
musztardę oraz jeden plaster
masła. Na koniec
czerwony pieprz.
Łososia przełożyć na papier do pieczenia, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć
białym pieprzem. Piec w 200 stopniach około 20 minut bez przykrycia.Faza końcowa, czyli przed podaniem. Ułożyć na talerzach po jednym filecie, oprószyć je
solą morską, polać
sosem musztardowym, do tego skropione liście ulubionej ( u mnie mix)
sałaty oliwą oraz
sokiem z cytryny, plaster
cytryny i purée ziemniaczane z
porem, które zaprezentuję w kolejnych przepisach.
Smacznego.