Wykonanie
W dniach 2 - 4 października 2015 r. odbyły się w Łodzi targi Natura Food. Rok temu odwiedziłam je po raz pierwszy. Było znakomicie. Dlatego w tym roku było dla mnie oczywiste że na targach zawitam. Spotkała mnie miła niespodzianka, zostałam zaproszona do współpracy jako blog partnerski targów! Przez trzy dni miałam możliwość oglądania, próbowania, słuchania i zachwycania się przeróżnymi
smakami. Ponieważ
brałam udział w konkursie blogerów na śniadanie dla ucznia, szczególna uwagę zwracałam na produkty, które były by do zrobienia takiego śniadania przydatne.Targi to przede wszystkim możliwość poznania produktów ekologicznych zarówno zagranicznych jak i
krajowych. W tym roku dużą ofertę miały firmy z regionu łódzkiego.Jak zwykle, było na targach sporo stoisk oferujących pyszne owcze i
kozie sery, świetne regionalne
wędliny, tradycyjnie robione
przetwory. Moim odkryciem są pyszne
ogórki kiszone tzw Kołobrzeskie, produkowane na bazie naturalnej solanki przez Gospodarstwo Sątyż. W ofercie mają również kiszone
buraki które podobno są równie smaczne. Kolejna świetna rzecz to
sok pomidorowy firmy Wiatrowy Sad (podczas targów Natura Food otrzymał główną nagrodę w konkursie "Tygiel smaków" 2015)i znakomity Jędrzejowski
twarożek śmietankowy produkowany przez Jędrzejowską Spółdzielnię Mleczarską.Poza smacznymi i ciekawymi produktami, targi to również wiele rozmów z pasjonatami, którzy bez końca mogą opowiadać o swoich wyrobach. To również sympatyczne spotkanie z innymi blogerkami, uczestniczkami konkursu ( Anią - "Dietetycznie siostro", Anią - "
Grochem o garnek",
Magdą - "Fresh in Kitchen" i
Kasią - "Oto Tort")Mimo, że na targach spędziłam wiele godzin, nie udało mi się zobaczyć i spróbować wszystkiego. Na szczęście do domu wróciłam z ogromnym pudłem wypełnionym różnymi dobrami ( nagroda w konkursie blogerskim), więc
braki nadrobię.Jeżeli nie byliście na tegorocznych targach - koniecznie pamiętajcie o nich za rok! Warto! Do zobaczenia!
strefa pokazów kulinarnychW trakcie targów odbył się konkurs dla blogerów. Tematem było śniadanie dla ucznia.Zaproponowany przeze mnie zestaw zyskał uznanie Szanownych Jurorów i zapewnił mi I miejsce. Oto on:1.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, z pastą z
twarogu,
ogórków kiszonych i hummusem buraczanym2.
Sałatka warzywna z
pomidora,
ogórka,
cebuli, z dodatkiem świeżych
ziół oraz sosem na bazie
oliwy3.
Sok pomidorowy firmy Wiatrowy Sad,4.
Owoce (
jabłko,
śliwki)5. Słodki wafelek z jadalnych konopii, bez
cukru6. Mieszanka ziaren
A to producenci większości produktów z których korzystałam (wszystkie od tegorocznych targowych wystawców):1.
Pieczywo p. Czesław Maushttp://bionat.pl/2. Jędrzejowski
twarożek śmietankowy - Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska3. Hummus buraczany4.
Ogórki kiszone -
Ogórek kołobrzeski5.
Sok pomidorowy Wiatrowy sad6. Wafelek konopny i mieszanka ziaren - Biozona7. Grecka
oliwa z oliwekhttp://oliwowo.shoper.pl/8.
ziołaGospodarstwo Ogrodnicze Stanisław
Karski, RzgówKilka migawek z targów
A wygodę w zbieraniu produktówzapewniło mi rewelacyjne, składane pudełko reuse-box