Wykonanie


Obiad po włosku?!
Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo
makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie
białego wina i
ricotty, z
świeżym szpinakiem,
orzechami laskowymi i
parmezanem!Nie pamiętam już kiedy ostatnio
jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już go przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny!Zapraszam do wspólnego gotowania!

SKŁADNIKI:-
makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek)-
świeży szpinak 5 garści liści- 2 ząbki
czosnku- 1 -2 łyżki
oleju z
orzechów włoskich lub laskowych
marki Oleofarm (http://olejeswiata.pl/oleje/)- 1 łyżka
masła-
orzechy laskowe posiekane 4 łyżki- 1/2 opakowania
ricotty włoskiej- 2 chlusty
wina białego wytrawnego-
parmezan

W dużym rondlu ugotuj
makaron według instrukcji.
Makaron przygotuj al dente!Na patelni rozpuść
masło i
olej, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, umyte liście
szpinaku, podlej
winem. Ciągle mieszaj, tak aby
wino odparowało. Dodaj 1/2 cześć
orzechów i
ricottę. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj ugotowany
makaron. Przemieszaj kilka
razy, wyłóż gorące na talerz. Posyp posiekanymi
orzechami i startym
parmezanem!Zrobione!

Smacznego!

A Wy z czym najczęściej robicie pastę?Lubicie kuchnię włoską?PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU: