Wykonanie
Sezon na szarlotki, ciasta z
jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i
kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)

przepis własnySkładniki: na ciasto240g
mąki pszennej chlebowej150g
masła1 łyżka
cukru pudrunasionka z jednej
laski wanilii100g
jogurtu naturalnegoszczypta
soliWszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie
mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.

Składniki: farszu1 kg kwaśnych, twardych
jabłek2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1 gwiazda
anyżu3
goździki3 łyżki
miodu1 łyżka
masła1 łyżka
maki kukurydzianej

Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na
maśle, następnie dodaj
miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne.
Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do
jabłek. Na końcu smażenia dodaj
mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne
jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz
cukrem pudrem i podawaj :-)Smacznego!