Ciepły deser to świetny kompan w brzydki i zimny wieczór. Co więcej, prosty deser to podstawa na świąteczne spotkanie z przyjaciółmi:)Składniki:jabłkacynamoncukier pudermiódkonfitura (ok. 1 łyżka / 1jabłko)jogurt naturalnyPrzygotowanie:Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Przekrój mniej więcej w 1/3 wysokości jabłka (możesz też przeciąć na pół i podawać połówki zamiast całego jabłka). Wydrąż gniazdo nasienne. Delikatnie polej środek miodem, bądź obsyp cukrem pudrem i cynamonem 2 części i włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30min (jeśli jabłko jest bardzo duże: 45min, małe: 20min) W trakcie pieczenia (10min przed końcem) nałóż konfiturę do środka jabłka jeśli chcesz aby była na gorąco. Jeśli wolisz kontrast gorącego jabłka i chłodnej konfitury, nałóż ją zaraz po wyjęciu deseru z piekarnika:)Jest wiele alternatyw na wkładkę do jabłka. Na zimno możesz dodać: gałka lodów waniliowych, jogurtowo-owocowy sos, syropowocowy itp. Na ciepło (nałożyć przed włożeniem do piekarnika): suszone owoce.