Wykonanie
Omlet! Z dzisiejszej wersji jestem niezwykle zadowolona - puszysty, pulchny, niezwykle smaczny, udekorowany słodkimi cynamonowymi
owocami, idealny! A do tego niesamowicie zdrowy - bez glutenu, bez laktozy, z
mąki gryczanej i ... Właśnie, łuska gryczana mielona - moje ostatnie odkrycie! Mielona łuska gryczana to niezwykle cenny i ciekawy dodatek do diety! Dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, mielona łuska gryczana może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm. Mieloną łuskę gryczaną można dodawać do sałatek, omletów (jak u mnie!),
jogurtu,
kefiru, sałatek,
pole do popisu jest naprawdę ogromne!



Przepis (jedna porcja):5 łyżek
mąki gryczanej1 łyżka łuski gryczanej mielonej1 (duże)
jajko100ml
mleka sojowego1/2
jabłka1/2
gruszki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka (płynnego)
miodu1 łyżka
oleju kokosowegoJabłko i
gruszkę umyć, wydrążyć z
owoców gniazda, pokroić w kawałki. Do miski wbić
jajko, roztrzepać. Dodać
mąkę gryczaną, łuskę gryczaną oraz
mleko, wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy. Wlać ciasto, smażyć przez kilka minut, z obu stron. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić
owoce, dodać
miód,
cynamon, karmelizować przez kilka minut, aż kawałki
jabłka i
gruszki zmiękną. Gotowe
owoce przełożyć na wierzch omleta. Podawać.