Wykonanie
Pomiędzy pracą, nauką do kolejnych zaliczeń i pisaniem artykułu ciężko jest znaleźć czas na bloga, gotowanie i robienie zdjęć. Nie ma jednak nic lepszego niż zasłużona przerwa od obowiązków, z zieloną
herbatą i czymś słodkim, ale bardzo zdrowym - od razu wracają chęci!
Tym razem pokusiłam się na mały eksperyment sernikowy. Wiem już, że
mąka migdałowa świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju
spodów pod ciasto, więc postanowiłam skorzystać w końcu z jednego z bożonarodzeniowych prezentów (ceramicznych naczyń do pieczenia) i zabrałam się za tartaletki na
migdałowym spodzie, z
jabłkami i
twarogiem.Tarty robi się naprawdę szybko, a mała ilość składników i łatwość wykonania sprawiły, że na pewno
będę robiła je częściej. Smakują świetnie, a słodkość i
owoce można dostosować do własnych preferencji - czego chcieć więcej!
Czego potrzebujesz? (porcja na 3 małe tarty)Ciasto :- 4 łyżki
mąki migdałowej- 5 łyżek
mąki gryczanej- 1 łyżka
oleju kokosowego- 1
jajko- 1 łyżka
brązowego cukruSer:- kostka
twarogu półtłustego 250g- 1
jajko- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżka
miodu- 1/4
jabłka (może być każdy inny
owoc, np. coś kwaśnego dla przełamania smaku)Składniki na ciasto łączymy ręką i dzielimy na trzy części.Przy pieczeniu wykorzystałam ceramiczne foremki o wielkości 12 , 5 cm - 3 cm.Z racji tego, że ciasto jest dość tłuste (zarówno ze względu na
mąkę migdałową, jak i
olej kokosowy), to nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania foremek - ciasto odchodzi bez najmniejszego problemu.Ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut do podpieczenia.
Twaróg blendujemy z
jajkiem,
cynamonem i
miodem na jednolitą, gładką masę.Na podpieczone ciasto wykładamy cienkie plasterki
jabłka i przykrywamy przygotowanym
twarogiem. Wstawiamy bo piekarnika na około 20 minut. Ciasto wykładamy z foremek dopiero po ostygnięciu, delikatnie podważając je widelcem.