ßßß
Tym razem pokusiłam się na mały eksperyment sernikowy. Wiem już, że mąka migdałowa świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju spodów pod ciasto, więc postanowiłam skorzystać w końcu z jednego z bożonarodzeniowych prezentów (ceramicznych naczyń do pieczenia) i zabrałam się za tartaletki na migdałowym spodzie, z jabłkami i twarogiem.Tarty robi się naprawdę szybko, a mała ilość składników i łatwość wykonania sprawiły, że na pewno będę robiła je częściej. Smakują świetnie, a słodkość i owoce można dostosować do własnych preferencji - czego chcieć więcej!
Czego potrzebujesz? (porcja na 3 małe tarty)Ciasto :- 4 łyżki mąki migdałowej- 5 łyżek mąki gryczanej- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 jajko- 1 łyżka brązowego cukruSer:- kostka twarogu półtłustego 250g- 1 jajko- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżka miodu- 1/4 jabłka (może być każdy inny owoc, np. coś kwaśnego dla przełamania smaku)Składniki na ciasto łączymy ręką i dzielimy na trzy części.Przy pieczeniu wykorzystałam ceramiczne foremki o wielkości 12 , 5 cm - 3 cm.Z racji tego, że ciasto jest dość tłuste (zarówno ze względu na mąkę migdałową, jak i olej kokosowy), to nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania foremek - ciasto odchodzi bez najmniejszego problemu.Ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut do podpieczenia.
Twaróg blendujemy z jajkiem, cynamonem i miodem na jednolitą, gładką masę.Na podpieczone ciasto wykładamy cienkie plasterki jabłka i przykrywamy przygotowanym twarogiem. Wstawiamy bo piekarnika na około 20 minut. Ciasto wykładamy z foremek dopiero po ostygnięciu, delikatnie podważając je widelcem.