Wykonanie
Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego.
Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako
wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie
mięsa farszem
jabłkowo-
cebulowym.
Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu.
Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić je w gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie.Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie.
Składniki:1.200 g
mięsa od
szynki1,5-2 kwaśne
jabłka (boskop, antonówka)1
cebula8 świeżych listków
szałwisól,
pieprz250 ml
bulionu warzywnegolistek laurowy i
ziele angielskie - opcjonalnie3 łyżki
olejuWykonanie: na dużej patelni rozgrzej
olej i dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę
cebulę,
jabłka i
szałwię w paseczki. Smaż na małym ogniu, aż
jabłka będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać). Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia
mięso rozetnij wydłuż włókien na pół, następnie wykonaj dwa dodatkowe cięcia. Powinno otwierać się jak książka. Dopraw
solą i
pieprzem. Na
mięsie rozłóż farsz
jabłkowy i
zwiń mięso w rulon i umieść je w siatce. Tu do pomocy przyda się druga para rąk, bo nie jest tak prosto pocięte, nafaszerowane
mięso włożyć do ciasnej siatki. Jedna osoba trzyma przyciętą rozciągniętą siatkę, druga fiksuje w niej pieczeń. Pod siatkę włóż listki
szałwi.
Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej
bulionem. Ułóż resztę
jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym
bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem.SMACZNEGO !