Wykonanie

Składniki na ciasto :150 g
mąki pszen nej110 g zimnego
masła4 łyżki
cukru pudru,1
jajko1 łyżka zimnej
wodyMąkę wymieszać z
cukrem, dodać zimne
masło (najlepiej starte na tarce),
jajko i
wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym
mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej
masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.Składniki na krem:0.5 szkl .
cukru pudru0.5 szkl.
mąki pszennej2
żółtka0.5 l
mleka125g
masłaDodatkowo:dowolne
owoce1
galaretka rozpuszczona w 1 szklance
wodyŻółtka utrzeć mikserem z
cukrem pudrem i
mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego
mleka. Pozostałą część
mleka zagotować z
masłem. Utarte
żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu
mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne
owoce (u mnie
winogrono) i zalewamy lekko tężejącą
galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

