ßßß Cookit - przepis na Pieczone kasztany i czekoladowy krem kasztanowy

Pieczone kasztany i czekoladowy krem kasztanowy

nazwa

Wykonanie

Pieczone kasztany to doskonała ciepła przekąska na chłodne jesienne wieczory. Mogą one stanowić również bazę ciekawego kremu czekoladowego, który będzie doskonałą alternatywą dla kremów typu nutella. Domowy, gęsty krem kasztanowo-czekoladowy jest zdecydowanie smaczniejszy od sklepowych kremów kasztanowych. Jeśli próbowaliście tego ostatniego i nie przypadł Wam zbytnio do gustu, nie zniechęcajcie się. Jestem pewna, że ten domowy Wam zasmakuje. Tak było w przypadku moich gości. Polecam!
Składniki:
· 400 g kasztanów jadalnych
· 2 łyżki cukru pudru
· 50 g mlecznej czekolady- roztopionej nad kąpielą wodną
· łyżka miodu malinowego
· czubata łyżka kakao
· łyżka oleju z pestek dyni
· 125 g gęstego serka twarogowego naturalnego
· łyżka ekstraktu waniliowego
Kasztany myjemy, osuszamy, nacinamy krzyżyki od wypukłej strony kasztanów. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Lekko wystudzone obieramy ze skórki. Miąższ blendujemy na gładki krem razem z czekoladą, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, kakao, olejem z pestek dyni i serkiem. Krem możemy stosować jako słodką przekąskę, do kanapek, jak też do przełożenia ciasteczek.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/pieczone-kasztany-i-czekoladowy-krem.html