Wykonanie
Pieczone
kasztany to doskonała ciepła przekąska na chłodne jesienne wieczory. Mogą one stanowić również bazę ciekawego
kremu czekoladowego, który będzie doskonałą alternatywą dla kremów typu nutella. Domowy, gęsty krem
kasztanowo-
czekoladowy jest zdecydowanie smaczniejszy od sklepowych kremów
kasztanowych. Jeśli próbowaliście tego ostatniego i nie przypadł Wam zbytnio do gustu, nie zniechęcajcie się. Jestem pewna, że ten domowy Wam zasmakuje. Tak było w przypadku moich gości. Polecam!Składniki:· 400 g
kasztanów jadalnych· 2 łyżki
cukru pudru· 50 g
mlecznej czekolady- roztopionej nad kąpielą
wodną· łyżka
miodu malinowego· czubata łyżka
kakao· łyżka
oleju z pestek dyni· 125 g gęstego
serka twarogowego naturalnego· łyżka ekstraktu
waniliowegoKasztany myjemy, osuszamy, nacinamy krzyżyki od wypukłej strony
kasztanów. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Lekko wystudzone obieramy ze skórki. Miąższ blendujemy na gładki krem razem z
czekoladą,
cukrem pudrem, ekstraktem
waniliowym,
kakao,
olejem z pestek dyni i
serkiem. Krem możemy stosować jako słodką przekąskę, do kanapek, jak też do przełożenia
ciasteczek.