Wykonanie
Z gotowaniem to jest trochę, jak z robieniem na drutach, jeszcze się jednego swetra nie skończyło, a następny pomysł już świta :-) Tak właśnie było z tymi plackami. Podczas robienia klusek, od razu wiedziałam, że ciasto będzie się nadawać. Nie myliłam się, smakują świetnie. Polenta nadaje im wyjątkowego smaku. Nigdy dotąd nie robiłam
kakaowych placków, ale tyle widziałam ostatnio na innych blogach rozmaitych placków z
czekoladą, że mi się udzieliło i dobrze. Tak oto z różnych inspiracji powstały moje osobiste placki – murzynki.Przepis na
czekoladowe placki z polenty125 g polenty250 ml
wody1 łyżka
mascarpone2
jajka1 łyżka
kakaoolej do smażenia
cukier puder do posypania
Wodę zagotować, dodać polentę i cały czas mieszając gotować, na małym ogniu, ok. 5 minut. Uwaga, może pryskać. Polentę ostudzić, dodać
jajka,
mascarpone,
kakao i dokładnie wymieszać.Smażyć małe placuszki.