Wykonanie
By MagicPot, 12 lipca 2015Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowe
lody, gdyż te co są w sklepie nie zawsze smakują tak jak wygląda opakowanie. Czasem opakowanie kusi tylko do zakupu a w domu nie pozostaje nam nic innego jak albo umęczyć się i zjeść, albo po prostu wyrzucić do „śmieci”.
Lody, które są dla dzieci to czasem największe świństwo jakie wyprodukowano i wprowadzono na półki sklepowe. Gdy parę dni temu mój najstarszy mężczyzna przyniósł
cytrynowe lody na patyku i spróbowałam ich – zabroniłam by nasze pociechy jadły to coś co nawet w smaku nie przypominało
cytryny….Zaczęłam przeglądać książki, notatki i katalogi z przepisami mojej mamy i znalazłam najprostszy na świecie przepis na domowe
lody śmietankowe – przepis na
lody, które 30 lat temu przygotowywano bez użycia jakichkolwiek maszynek czy robotów do robienia
lodów….By
lody nie były tylko o smaku
śmietany dodałam
czekoladę gorzką i
mleczną, dzięki
czemu zyskały na smaku. Poniższy przepis okazał się świetny – gdyż po przygotowaniu
lodów ilość użytego
cukru sprawiła, że nie były przesłodzone a jedynie podkreśliły gorzki smak
czekolady i każdy łakomczuch zapewne na raz zje tak przygotowane
lody.Z ilości poniżej podanej
śmietany uzyskacie prawie 1 litr
lodów i pamiętajcie, że nie dodajemy żadnych konserwantów, więc należy je w przeciągu jednego tygodnia zjeść.500ml
śmietanki kremówki tj. 30% lub 36%około 150g
cukru pudru3
jajka70g
czekolady gorzkiej (minimum 70%
kakaa)70g
czekolady mlecznejjedna łyżka przegotowanej i ostudzonej
wodyZanim przystąpicie do przygotowanie należy pamiętać że
śmietana musi być schłodzona – po powrocie z zakupów gdy
śmietana miała przerwany ciąg chłodniczy – na czas przygotowania pozostałych składników
śmietanę wstawiłam do zamrażalnika.W pierwszej kolejności przygotowałam trzy miski: największą, średnią i najmniejszą.
Czekoladę mleczną i
czekoladę gorzką poszatkowałam na drobne paseczki i kawałeczki (próbowałam zetrzeć na tarce, ale wyszły wiórki zbyt małe). Następnie przesypałam do pojemniczka i wstawiłam do lodówki.Zaczęłam od tego że
jajka sparzyłam gorącą a nawet wrzącą
wodą. Następnie rozbiłam je i rozdzieliłam
żółtka do najmniejszej miski a
białka do największej miski.
Cukier puder rozdzieliłam a pół i
żółtka utarłam z jedną połową
cukru pudru i jedną łyżką przegotowanej i ostudzonej
wody. Miksowałam około 5 minut aż
żółtka stały się jasno – kremowe i odstawiłam na bok.Następnie zaczęłam ubijać
białka na sztywną pianę i pod koniec dodałam drugą połowę
cukru pudru i ubijałam aż masa była bardzo gęsta.Na koniec wyciągnęłam
śmietanę z zamrażalnika do ubiłam ją na
bitą śmietanę.Gdy wszystkie składniki były już porządnie ubite rozpoczęłam mieszanie: do
białka najpierw dodałam
żółtko i powoli wymieszałam, następnie dodałam
bitą śmietanę i większość poszatkowanej
czekolady i powoli acz dokładnie wymieszałam.Tak przygotowaną masę przełożyłam do pojemnika i szczelnie zamknęłam – w ten sposób nie tworzyły się kryształki
lodu w
masie – i wstawiłam do zamrażalnika.W przepisie mojej mamy nie było informacji ile czasu należy mrozić
lody, lecz ze względu na późną
porę położyłam się spać i rano były gotowe. Pierwsze mrożenie
lodów trwało około 12 godzin, ale zapewne czas mrożenia można skrócić – podczas kolejnego przygotowywania dokładniej to zweryfikuję.Smacznego!Polecam inne smaki Domowych
lodów: