ßßß Cookit - przepis na Pesto z rukoli i natki pietruszki

Pesto z rukoli i natki pietruszki

nazwa

Wykonanie

Miało być pesto z rukoli, ale okazało się, że czegoś mu brakowało: natki pietruszki. Pesto do makaronu, kanapek - zamiast masła, albo jako dodatek do grzanek. Wiadomo, że takie domowe jest smaczniejsze i zdrowsze niż gotowe ze sklepu. W celu dłuższego przechowywania, trzeba je zalać z wierzchu oliwą. Jak każde pesto używane do makaronu - rozcieńcza się je wodą z gotowania makaronu i ewentualnie oliwą. Dla mnie pesto jest idealne wtedy, gdy nie mam czasu (czyli właśnie teraz) - pozwala na zrobienie jednego z szybszych obiadów świata.
Taka mała dygresja. Pamiętacie kiedy rukola na stałe zagościła na polskich stołach? Chyba dopiero w tym stuleciu? Cieszy, że mamy coraz większy wybór warzyw zimą i wiosną. Może za jakiś czas będziemy mogli kupować czosnek niedźwiedzi i rukiew wodną tak jak szczaw czy rukolę właśnie. Póki co pozostaje mi zazdrościć Bei .
Składniki:
200g rukoli
6 łyżek natki pietruszki
50g świeżo startego parmezanu
100g migdałów w słupkach (lub innych orzechów)
100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
80 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Do malaksera wrzucić migdały i starty ser, zmiksować na możliwie gładką masę.
Rukolę umyć, odsączyć na sicie albo w wirówce do sałaty. Poszatkować.
Podobnie postąpić z natką pietruszki; do pesto można jednak dać mrożoną.
Zioła dodać do malaksera wraz z oliwą i olejem (użyłam mieszanki ze względu na to, że moja oliwa z oliwek była bardzo aromatyczna i dominowała w smaku) oraz pokrojonym czosnkiem. Zmiksować na gładką masę, osolić i popieprzyć.
***
Polecam też pesto z natki pietruszki - KLIK . Już niedługo zacznie się sezon.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/05/pesto-z-rukoli-i-natki-pietruszki.html