ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minut
Ragù alla bolognesePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutSkładniki2 szt. cebuli(średnie)3 szt. marchewek3 ząbki czonku500 g mięsa mielonego(najlepiej woło - wieprzowe)100 ml wody100 ml białego wina białego2 liście laurowe200 ml przecieru pomidorowego(około)2 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki cukru(do smaku)1 łyżeczka soli(do smaku)1 łyżczka pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(do smaku)2 łyżki oliwy z oliwekPorcje: porcjiSposób przygotowaniaCebulę, marchew oraz czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić poszatkowane warzywa i delikatnie podsmażyć/poddusić (około 3-5 minut). W razie konieczności dodać odrobinę wody.Do warzyw dorzucić mięso mielone. Wymieszać aby mięso nie połączyło się w kawałki. Dodać liść laurowy (przełamany na pół), sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz wino. Zamieszać. Gotować około 5 minut.Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat. Dodać cukier. Wymieszać. Całość gotować przez około 15 - 20 minut. W razie konieczności doprawić.Ragù alla bolognese podawać z makaronem lub jako farsz do lazanii.Share this Recipe