ßßß Cookit - przepis na Ragù alla bolognese

Ragù alla bolognese

nazwa

Wykonanie

Przepis na Ragù alla bolognese pokazała mi Nicoletta, przesympatyczna Włoszka, u której wynajmowałam dom w zeszłe wakacje. Nicoletta była tak uprzejma, że urządziła nam (mnie, mojemu mężowi oraz mojej przyjaciółce) lekcje gotowania po włosku. Naukę rozpoczęliśmy właśnie od Ragù alla bolognese, które stanowi bazę dla spaghetti bolognese lub też lazanii.
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Ragù alla bolognese
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
5 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
2 szt. cebuli(średnie)
3 szt. marchewek
3 ząbki czonku
500 g mięsa mielonego(najlepiej woło - wieprzowe)
100 ml wody
100 ml białego wina białego
2 liście laurowe
200 ml przecieru pomidorowego(około)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru(do smaku)
1 łyżeczka soli(do smaku)
1 łyżczka pieprzu(do smaku)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(do smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Cebulę, marchew oraz czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić poszatkowane warzywa i delikatnie podsmażyć/poddusić (około 3-5 minut). W razie konieczności dodać odrobinę wody.
Do warzyw dorzucić mięso mielone. Wymieszać aby mięso nie połączyło się w kawałki. Dodać liść laurowy (przełamany na pół), sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz wino. Zamieszać. Gotować około 5 minut.
Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat. Dodać cukier. Wymieszać. Całość gotować przez około 15 - 20 minut. W razie konieczności doprawić.
Ragù alla bolognese podawać z makaronem lub jako farsz do lazanii.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/ragu-alla-bolognese