Wykonanie
Przepis na Ragù alla bolognese pokazała mi Nicoletta, przesympatyczna Włoszka, u której wynajmowałam dom w zeszłe wakacje. Nicoletta była tak uprzejma, że urządziła nam (mnie, mojemu mężowi oraz mojej przyjaciółce) lekcje gotowania po włosku. Naukę rozpoczęliśmy właśnie od Ragù alla bolognese, które stanowi bazę dla spaghetti bolognese lub też lazanii.

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minut

Ragù alla bolognesePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania5 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutSkładniki2 szt.
cebuli(średnie)3 szt.
marchewek3 ząbki czonku500 g
mięsa mielonego(najlepiej woło - wieprzowe)100 ml
wody100 ml
białego wina białego2
liście laurowe200 ml
przecieru pomidorowego(około)2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
cukru(do smaku)1 łyżeczka
soli(do smaku)1 łyżczka
pieprzu(do smaku)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej(do smaku)2 łyżki
oliwy z oliwekPorcje: porcjiSposób przygotowania
Cebulę,
marchew oraz
czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. W garnku rozgrzać
oliwę z oliwek. Wrzucić poszatkowane warzywa i delikatnie podsmażyć/poddusić (około 3-5 minut). W razie konieczności dodać odrobinę
wody.Do warzyw dorzucić
mięso mielone. Wymieszać aby
mięso nie połączyło się w kawałki. Dodać
liść laurowy (przełamany na pół),
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową oraz
wino. Zamieszać. Gotować około 5 minut.Do garnka dodać
przecier pomidorowy oraz koncentrat. Dodać
cukier. Wymieszać. Całość gotować przez około 15 - 20 minut. W razie konieczności doprawić.Ragù alla bolognese podawać z
makaronem lub jako farsz do lazanii.Share this Recipe