ßßß Cookit - przepis na Pizza na puszystym cieście

Pizza na puszystym cieście

nazwa

Wykonanie

Był na blogu już przepis na typowo włoską pizzę na cienkim, chrupiącym cieście czas teraz na pizzę na cieście grubym i puszystym (pizza w stylu amerykańskim). Taką pizzę jadłam jako mała dziewczynka. Robiła ją moja mama. Aby ciasto było miękkie i puszyste dodajemy mleka (najlepiej tłustego) oraz oleju.
Ta pizza różni się również ilością składników. Można powiedzieć że jest bardziej na bogato :). Tutaj przesada w dodatkach jest mile widziana :).
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska, Włoska
Porcje Czas przygotowania
1 pizza 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
1 pizza 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Pizza na puszystym cieście
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Amerykańska, Włoska
Porcje Czas przygotowania
1 pizza 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Porcje Czas przygotowania
1 pizza 20 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 30 minut
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka(najlepiej tłustego)
1/3 szklanki oleju
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
Dodatki
250 g żółtego sera(tartego)
1/2 szt. papryki(kolor dowolny)
150 g kiełbasy(np. podwawelskiej)
100 g pieczarek
1/2 szt. cebuli
Sos pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ketchupu
1 ząbek czosnku(wyciśnięty lub poszatkowany)
1 łyżeczka orega
1 łyżeczka suszonej bazyli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Porcje: pizza
Sposób przygotowania
Mleko powinno być ciepłe (nie zimne i nie gorące). W mleku rozpuścić pół łyżeczki cukru oraz drożdże. Odstawić na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać mleko z drożdżami oraz olej. Ciasto wyrobić (ręcznie lub mikserem) do uzyskania ciasta o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto nie powinno się kleić.
Ciasto odstawić na około 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można przygotować składniki do pizzy.
Kiełbasę, paprykę, pieczarki oraz cebulę pokroić (wielkość i kształt zależy jedynie od naszych upodobań). Zetrzeć ser na tarce.
Składniki na sos wymieszać ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę. Można je rozwałkować lub rozgnieść ręcznie (to fajna zabawa).
Na cieście rozprowadzić sos, następnie dodać składniki (rozpoczynając lub kończąc na serze). Pizzę wstawić do piekarnika na 30 minut.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/pizza-na-puszystym-ciescie