ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 30 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 30 minut
Pizza na puszystym cieściePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia Amerykańska, WłoskaPorcje Czas przygotowania1 pizza 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 30 minutPorcje Czas przygotowania1 pizza 20 minutCzas gotowania Passive Time30 minut 30 minutSkładnikiCiasto2 szklanki mąki3/4 szklanki mleka(najlepiej tłustego)1/3 szklanki oleju1/2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka soli30 g świeżych drożdżyDodatki250 g żółtego sera(tartego)1/2 szt. papryki(kolor dowolny)150 g kiełbasy(np. podwawelskiej)100 g pieczarek1/2 szt. cebuliSos pomidorowy2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki ketchupu1 ząbek czosnku(wyciśnięty lub poszatkowany)1 łyżeczka orega1 łyżeczka suszonej bazyli1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruPorcje: pizzaSposób przygotowaniaMleko powinno być ciepłe (nie zimne i nie gorące). W mleku rozpuścić pół łyżeczki cukru oraz drożdże. Odstawić na 10 minut.Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać mleko z drożdżami oraz olej. Ciasto wyrobić (ręcznie lub mikserem) do uzyskania ciasta o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto nie powinno się kleić.Ciasto odstawić na około 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można przygotować składniki do pizzy.Kiełbasę, paprykę, pieczarki oraz cebulę pokroić (wielkość i kształt zależy jedynie od naszych upodobań). Zetrzeć ser na tarce.Składniki na sos wymieszać ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę. Można je rozwałkować lub rozgnieść ręcznie (to fajna zabawa).Na cieście rozprowadzić sos, następnie dodać składniki (rozpoczynając lub kończąc na serze). Pizzę wstawić do piekarnika na 30 minut.Share this Recipe