ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania25 minut
Kacza pierś w pomarańczachPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania2 porcje 10 minutCzas gotowania25 minutSkładniki2 kawałki piersi z kaczki(każdy po około 200 - 250 g)2 łyżki oleju rzepakowego1 szt. pomarańczy(starta skórka, i pokrojony miąż bez białej błonki)3 łyżki dżemu pomarańczowego(ewentualnie brzoskwiniowego)2 łyżki miodu1/3 szklanki białego wina1/3 szklanki rodzynek1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej(opcjonalnie)1/2 łyżeczki mielonego imbiru(opcjonalnie)1 łyżeczka pomarańczowej przyprawy do kaczki(opcjonalnie)100 g brążowego ryżu(opcjonalnie)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaJeśli używamy mrożonej piersi z kaczki najpierw należy ją rozmrozić. Kaczkę płuczemy wodą i osuszamy. Skórę nacinamy (na krzyż aż do mięsa). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kaczkę najpierw od strony skóry (około 4 minut). Pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy około 1 minuty. Tłuszczu ze smażenia kaczki nie wylewamy i nie myjemy patelni (będzie potrzebna do przygotowania sosu pomarańczowego)Kaczkę wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym (lub innej formie) na 15 minut dla uzyskania mięsa średnio wysmażonego, 18 minut dla uzyskania mięsa dobrze wysmażonego.W czasie kiedy pieczemy kaczkę gotujemy ryż. Z tłuszczu wytopionego z kaczki odlewamy około w łyżek do podsmażenia ryżu tuż przed podaniem.Kiedy do końca pieczenia kaczki pozostanie około 5 minut na patelnię wrzucamy rodzynki i zalewamy je białym winem. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż ilość wina zredukuje się o około połowę (część wina wypiją rodzynki), potrwa to około 2-3 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na średnim ogniu około 6-7 minut. Zestawiamy z ognia, po chwili powinien lekko zgęsnieć.Kiedy kaczka się upiecze wyjmujemy ją z piekarnika i owijamy folią aluminiową aby jeszcze doszła do siebie. W tym czasie dokańczamy sos (powinien się z i podsmażamy ryż.Kaczkę kroimy w plastry (8 - 10 mm), ryż wykładamy na talerz, polewamy 1/4 sosu, wykładamy kaczkę (możemy ją delikatnie posolić) i polewamy 1/4 sosu. To samo robimy z drugą porcją.Share this Recipe