ßßß Cookit - przepis na Kacza pierś w pomarańczach

Kacza pierś w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania
25 minut
Kacza pierś w pomarańczach
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania
25 minut
Porcje Czas przygotowania
2 porcje 10 minut
Czas gotowania
25 minut
Składniki
2 kawałki piersi z kaczki(każdy po około 200 - 250 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szt. pomarańczy(starta skórka, i pokrojony miąż bez białej błonki)
3 łyżki dżemu pomarańczowego(ewentualnie brzoskwiniowego)
2 łyżki miodu
1/3 szklanki białego wina
1/3 szklanki rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej(opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru(opcjonalnie)
1 łyżeczka pomarańczowej przyprawy do kaczki(opcjonalnie)
100 g brążowego ryżu(opcjonalnie)
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Jeśli używamy mrożonej piersi z kaczki najpierw należy ją rozmrozić. Kaczkę płuczemy wodą i osuszamy. Skórę nacinamy (na krzyż aż do mięsa). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kaczkę najpierw od strony skóry (około 4 minut). Pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy około 1 minuty. Tłuszczu ze smażenia kaczki nie wylewamy i nie myjemy patelni (będzie potrzebna do przygotowania sosu pomarańczowego)
Kaczkę wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym (lub innej formie) na 15 minut dla uzyskania mięsa średnio wysmażonego, 18 minut dla uzyskania mięsa dobrze wysmażonego.
W czasie kiedy pieczemy kaczkę gotujemy ryż. Z tłuszczu wytopionego z kaczki odlewamy około w łyżek do podsmażenia ryżu tuż przed podaniem.
Kiedy do końca pieczenia kaczki pozostanie około 5 minut na patelnię wrzucamy rodzynki i zalewamy je białym winem. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż ilość wina zredukuje się o około połowę (część wina wypiją rodzynki), potrwa to około 2-3 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na średnim ogniu około 6-7 minut. Zestawiamy z ognia, po chwili powinien lekko zgęsnieć.
Kiedy kaczka się upiecze wyjmujemy ją z piekarnika i owijamy folią aluminiową aby jeszcze doszła do siebie. W tym czasie dokańczamy sos (powinien się z i podsmażamy ryż.
Kaczkę kroimy w plastry (8 - 10 mm), ryż wykładamy na talerz, polewamy 1/4 sosu, wykładamy kaczkę (możemy ją delikatnie posolić) i polewamy 1/4 sosu. To samo robimy z drugą porcją.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/kacza-piers-pomaranczach