Wykonanie
Kruchutkie, delikatne
ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej
kapusty oraz
pieczarek posypane charakterystycznym w smaku
kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z
ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad.
ok. 600 g domowego
ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego
ciasta francuskiegomała główka
kapusty (ok. 1 kg)ok. 300 g
pieczarek3 nieduże
cebulęmasło do smażenia
sólpieprzmlekokminekKapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na
maśle.Odcedzoną
kapustę dodajemy do
cebuli i dalej smażymy.Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach
pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
wody i podduszenia
grzybów (kolejne ok. 30 minut).Pod koniec doprawiamy
solą i
pieprzem. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji
ciasta francuskiego.Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.Każdy kapuśniaczek bardzo delikatnie nacinamy
ostrym nożem, smarujemy
mlekiem i posypujemy
kminkiem.Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.