ßßß Cookit - przepis na Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami

Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków.
Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad.
ok. 600 g domowego ciasta francuskiego lub 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
mała główka kapusty (ok. 1 kg)
ok. 300 g pieczarek
3 nieduże cebulę
masło do smażenia
sól
pieprz
mleko
kminek
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.
Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy.
Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut).
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta francuskiego.
Każdy wałeczek kroimy na ok. 8-10 cm kapuśniaczki i od razu przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Każdy kapuśniaczek bardzo delikatnie nacinamy ostrym nożem, smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/10/kapusniaczki-z-ciasta-francuskiego-ze.html