ßßß
 
            
         Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choć trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.Składniki:30 dag pieczarek1 mała czerwona cebula2 łyżki masłasól i pieprzporcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)
Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choć trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z pieczarkami.Składniki:30 dag pieczarek1 mała czerwona cebula2 łyżki masłasól i pieprzporcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj) Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy lekko cebulę. Do cebuli dodajemy starte pieczarki.
Do cebuli dodajemy starte pieczarki. I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia.
I smaży do momentu całkowitego wyparowania wody. Usmażone pieczarki odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.

 Pierogi sklejamy na brzegach.
Pierogi sklejamy na brzegach. I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko.
I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko. Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.
Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat.

 Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

 Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!
Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!! Uszka z grzybami.......................................................................
Uszka z grzybami.......................................................................