Wykonanie
Wiem, wiem uszka na wigilię powinny by z
suszonych grzybów, ale ja chciałam żeby je moja Córcia choć trochę spróbowała dlatego w tym roku u mnie uszka są z
pieczarkami.Składniki:30 dag
pieczarek1 mała
czerwona cebula2 łyżki
masłasól i
pieprzporcja ciasta (przepis na ciasto znajdziecie tutaj)
Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na
maśle podsmażamy lekko
cebulę.
Do
cebuli dodajemy starte
pieczarki.
I smaży do momentu całkowitego wyparowania
wody. Usmażone
pieczarki odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone
grzyby przepuszczamy przez maszynkę i odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.
Pierogi sklejamy na brzegach.
I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko.
Posklejane uszka odkładamy na wysypany
mąką blat.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!
Uszka z
grzybami.......................................................................