Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "

Dzisiaj mam dla Was propozycję bułeczek ziemniaczanych, które wypiekaliśmy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". P rzepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Zdecydowałam się na to wydarzenie w ostatniej chwili. Bułeczki wyszły bardzo chrupiące, z miękkim środkiem. Będą moją alternatywą na
pieczywo domowe gdy zabraknie
chleba. Myślę, że dzięki dodatkowi
ziemniaków dłużej utrzymają świeżość. Polecam serdecznie!

Składniki:16 niedużych bułeczek, po ok. 60 g każda300 ml ciepłego
mleka*30 g (ok. 2 łyżki)
masła1 łyżeczka szarej
soli z Guerande (może być oczywiście zwykła sol)175 g (1 szkl)
mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) (użyłam
mąki owsianej)275 g (2 szkl)
maki pszennej (użyłam
mąki luksusowej typ 650)140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée
ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości)1 i 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży (użyłam 10 g świeżych)
mak do posypania
bułek ( użyłam
sezamu)Przygotowanie:Wymieszać ze sobą
mąki i
drożdże.
Masło z
mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać
mleko z
masłem i
solą do utłuczonych na purée
ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Gdy masa
mleczno-ziemniaczana będzie letnia, dodać ją do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można oczywiście wyrobić ciasto w maszynie do
chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości, u mnie to zajęło ok. 1 i 1/2 godz. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 220º C. Wyjąć ciasto i na blacie lekko zagnieść, po czym podzielić na 16 części (każda po ok. 60g) i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym
mąką pergaminie (to ważne, bo bułeczki lubią się przyklejać) i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać
wodą i posypać
makiem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia
wodą w sprayu.* ilość potrzebnego płynu może się wahać w zależności od wilgotności
ziemniaków
Razem ze mną bułeczki wypiekali:Bernadet ta , Aneta, Marzena, Ewa, Eksplozja Smaku, Ewa, Moje Małe Czarowanie, What Patrick Ate, Sławek, bloGotowanie, Małe Kulinaria oraz Buszująca w kuchni .