ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ziemniaczane

Bułeczki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Dzisiaj mam dla Was propozycję bułeczek ziemniaczanych, które wypiekaliśmy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". P rzepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem . Zdecydowałam się na to wydarzenie w ostatniej chwili. Bułeczki wyszły bardzo chrupiące, z miękkim środkiem. Będą moją alternatywą na pieczywo domowe gdy zabraknie chleba. Myślę, że dzięki dodatkowi ziemniaków dłużej utrzymają świeżość. Polecam serdecznie!
Składniki:
16 niedużych bułeczek, po ok. 60 g każda
300 ml ciepłego mleka*
30 g (ok. 2 łyżki) masła
1 łyżeczka szarej soli z Guerande (może być oczywiście zwykła sol)
175 g (1 szkl) mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) (użyłam mąki owsianej)
275 g (2 szkl) maki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 650)
140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości)
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (użyłam 10 g świeżych)
mak do posypania bułek ( użyłam sezamu)
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Gdy masa mleczno-ziemniaczana będzie letnia, dodać ją do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można oczywiście wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.
Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości, u mnie to zajęło ok. 1 i 1/2 godz. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 220º C. Wyjąć ciasto i na blacie lekko zagnieść, po czym podzielić na 16 części (każda po ok. 60g) i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie (to ważne, bo bułeczki lubią się przyklejać) i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać wodą i posypać makiem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia wodą w sprayu.
* ilość potrzebnego płynu może się wahać w zależności od wilgotności ziemniaków
Razem ze mną bułeczki wypiekali:
Bernadet ta , Aneta, Marzena, Ewa, Eksplozja Smaku, Ewa, Moje Małe Czarowanie, What Patrick Ate, Sławek, bloGotowanie, Małe Kulinaria oraz Buszująca w kuchni .
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/11/bueczki-ziemniaczane.html