Wykonanie

Kolejny weekend i kolejne wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekłyśmy wspólnie bułeczki. Bardzo polubiłam te wspólne weekendy. I tym razem temat super. Dodatkiem do
bułek były gotowane
ziemniaki, sprawiły one, że
bułki wyszły bardzo miękkie, puszyste w środku a na wierzchu wspaniale chrupiące. No i długo utrzymują świeżość. Ja piekłam
bułki w piątek a dzisiaj zrobiłam powtórkę, bo tak nam smakowały. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.Zapraszam :-)Składniki:- 300 ml ciepłego
mleka- 30 g
masła- 1 łyżeczka
soli himalajskiej- 175 g
mąki żytniej typ 720- 275 g
mąki pszennej typ 500- 140 g g ugotowanych i rozgniecionych
ziemniaków- 1 i 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży-
mak (u mnie
sezam) do posypania
bułekWykonanie:
Mąki razem z
drożdżami wsypujemy do miski.
Mleko podgrzewamy z
masłem, dodajemy
sól i wlewamy do
ziemniaków, mieszamy razem ze sobą dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodajemy ją do mąk. Wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam mikserek z hakiem. Zostawiłam pod przykryciem na 2 godziny. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 części - ja podzieliłam na 10 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną
mąką. W każdej
bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki tzw. przedziałek.
Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Bułki spryskać
wodą i posypać
makiem, ja posypałam
sezamem. Piec
bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać
wodą na początku. Upieczone
bułki wystudzić na kratce.


Bułki lub omlety piekłam razem z:- Bernadettą- Marzenką- Anetą- Ewą- Wiosenką- Ewą- Dorotką- Partykiem- Iwoną- Kingą- Pauliną