ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z ziemniakami

Bułeczki drożdżowe z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Kolejny weekend i kolejne wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekłyśmy wspólnie bułeczki. Bardzo polubiłam te wspólne weekendy. I tym razem temat super. Dodatkiem do bułek były gotowane ziemniaki, sprawiły one, że bułki wyszły bardzo miękkie, puszyste w środku a na wierzchu wspaniale chrupiące. No i długo utrzymują świeżość. Ja piekłam bułki w piątek a dzisiaj zrobiłam powtórkę, bo tak nam smakowały. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 ml ciepłego mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 175 g mąki żytniej typ 720
- 275 g mąki pszennej typ 500
- 140 g g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- mak (u mnie sezam) do posypania bułek
Wykonanie:
Mąki razem z drożdżami wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy sól i wlewamy do ziemniaków, mieszamy razem ze sobą dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodajemy ją do mąk. Wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam mikserek z hakiem. Zostawiłam pod przykryciem na 2 godziny. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 części - ja podzieliłam na 10 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki tzw. przedziałek. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą i posypać makiem, ja posypałam sezamem. Piec bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą na początku. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Bułki lub omlety piekłam razem z:
- Bernadettą
- Marzenką
- Anetą
- Ewą
- Wiosenką
- Ewą
- Dorotką
- Partykiem
- Iwoną
- Kingą
- Pauliną
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/11/bueczki-drozdzowe-z-ziemniakami.html