ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z ziemniakami

Bułeczki z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam bułeczek, takich zwykłych...no i są ..a raczej były , bo już zjedzone...Zostało mi troszkę ugotowanych ziemniaków z obiadu..dodałam trochę mąki i jeszcze kilka innych składników i wyszły pyszne [mimo , że na takie nie wyglądają] bułeczki..dodatek ziemniaków sprawia , że są bardziej miękkie i dłużej są świeże - już nie raz to sprawdziłam..Przepis na te bułeczki podpatrzyłam u Marzenki .
300 ml ciepłego mleka
30 g masła
1 łyżeczka soli
175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag
275 g mąki pszennej typ 500
140 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
złoty len Skworcu do posypania bułek
Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na części [10 -16], ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki 20-25 minut, aż się zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą [ zapomniałam] . Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/bueczki-z-ziemniakami.html