Wykonanie
Pamiętacie pączki z
ziemniakami ? Zostały mi
ziemniaki z obiadu ale nie chciałam robić pączków więc wykorzystałam je do
bułek. Dzięki temu, podobnie jak i pączki długo pozostały świeże. Zwykle na drugi dzień
pieczywo nie jest już tak dobre jak zaraz po upieczeniu, natomiast te
bułki prawie niczym się nie różniły. Bardzo polecam, zostawcie sobie trochę
ziemniaków z obiadu, jeśli nie chcecie gotować ich oddzielnie a napewno nie pożałujecie.

Składniki:2-3 małe ugotowane
ziemniaki400 g
mąki pszennej10 g
drożdży1 łyżeczka
soli3 łyżki
masła300 ml ciepłego
mlekamakZ
drożdży, odrobiny ciepłej
wody i łyżki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min.Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól. Dodać rozczyn, wymieszać. Dodać
ziemniaki i rozpuszczone
masło. Jeśli
ziemniaki są świezo ugotowane należy bezpośrednio dodać je do ciasta, ja miałam z poprzedniego dnia więc żeby je lekko "odświeżyć" wymieszałam je z gorącym
masłem i w takiej formie dodałam do
mąki. Wymieszać wszystko razem, dodając stopniowo ciepłe
mleko. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (ciasto rośnie raczej powoli). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, ponownie wyrobić, uformowac wałek. Ciąć
ostrym nożem małe porcje, i przełożyc na blachę, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Posmarować
mlekiem, posypać
makiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.Smacznego:)