ßßß
Przypadł mi zaszczyt wzięcia udziału we wspólnym projekcie kulinarnym. I tak: po pierwsze miał to być sernik, a po drugie - z owocami. Przy tytule posta dzień tygodnia oznacza kolejny sernik uczestniczki w danym dniu. Czyli mój proponowany jest na środę:-)
Zgodziłam się na niego z wielką ochotą, choć serników w swoim życiu popełniłam aż 1 (ten). Jako, że jest teraz urodzaj owoców wybór padł na nektarynki. Pomyślałam też aby zrobić taki w wersji fusion. I oto on - tarta z kruchego ciasta, wypełniona włoską delikatną ricottą.
Składniki: na ciasto:200 g mąki pszennej,4 łyżki cukru,115 - 120 g masła,1 żółtko,1 łyżka wody, na masę serową:4 żółtka,50 g cukru,0,5 kg ricotty,2 łyżki śmietany 18% tł.,cukier waniliowy z wanilią,konfitura z nektarynek:2 nektarynki,cukier ( 1/3 z wagi nektarynek),sok z pół cytryny,1 łyżka nalewki pigwowej,dodatkowo 2-3 nektarynki.Przygotowanie:Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać, obciążyć fasolą i zapiec w temp. 180 stopni C w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić.Przygotować konfiturę. W tym celu nektarynki pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i podsmażyć do momentu, aż owoce będą się rozpadać, podlewać wodą. Dodać sok z cytryny i pigwówkę. Wystudzić.Podane składniki na masę zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę, potem masę serową. Udekorować plasterkami owoców. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Razem ze mną serniki piekły dziewczyny:1. Kasiahttp://swiatpachnieszarlotka. blogspot.com/2. Olahttp://olainthekitchen. blogspot.com/3. Marzenahttp://zaciszekuchenne. blogspot.com/4. Łucjahttp:// fabrykakulinarnychinspiracji. blogspot.com/5. Magdahttp://www.kuchniokracja. hanami.pl/6. Agahttp://agusiowegotowanie. blogspot.com/7. Agatahttp://my-happykitchen. blogspot.com/