ßßß Cookit - przepis na Tarta z ricottą i truskawkami

Tarta z ricottą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy jeszcze daleko przed nami, ale w marketach możemy dostać już truskawki np hiszpańskie. Oczywiście najlepiej jeść warzywa i owoce, które występują w danym sezonie, jednak czasami nachodzi nas ochota na coś ,co nie jest do końca dostępne na co dzień. :)
Ciasto na tartę:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3 czubate łyżki cukru
3/4 kostki masła
Wszystkie składniki łączymy delikatnie ze sobą, najlepiej siekając nożem.
Ciasto zlepiamy w jedną kulę, wkładamy do woreczka i na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie, wykładamy je na wysmarowaną masłem formę do tarty.
Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą lub grochem.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 15-20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy fasolę i pieczemy już bez obciążenia.
Masa:
250 g ricotty
5 łyżeczek cukru
opakowanie cukru waniliowego
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ostudzone ciasto smarujemy masą i układamy truskawki wg uznania. Ja swoją tartę posypałam również czekoladą.
Smacznego! :)
Źródło:http://gotuj-z-marta.blogspot.com/2013/05/tarta-z-ricotta-i-truskawkami.html