Wykonanie
Sezon
truskawkowy jeszcze daleko przed nami, ale w marketach możemy dostać już
truskawki np hiszpańskie. Oczywiście najlepiej jeść
warzywa i owoce, które występują w danym sezonie, jednak czasami nachodzi nas ochota na coś ,co nie jest do końca dostępne na co dzień. :)
Ciasto na tartę:1,5 szklanki
mąki pszennej2
żółtka3 czubate łyżki
cukru3/4 kostki
masłaWszystkie składniki łączymy delikatnie ze sobą, najlepiej siekając nożem.Ciasto zlepiamy w jedną kulę, wkładamy do woreczka i na pół godziny do lodówki.Po tym czasie, wykładamy je na wysmarowaną
masłem formę do tarty.Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy
fasolą lub
grochem.Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 15-20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy
fasolę i pieczemy już bez obciążenia.Masa:250 g
ricotty5 łyżeczek
cukruopakowanie
cukru waniliowegoWszystko razem dokładnie mieszamy.Ostudzone ciasto smarujemy masą i układamy
truskawki wg uznania. Ja swoją tartę posypałam również
czekoladą.
Smacznego! :)