ßßß
Ciasto na tartę:1,5 szklanki mąki pszennej2 żółtka3 czubate łyżki cukru3/4 kostki masłaWszystkie składniki łączymy delikatnie ze sobą, najlepiej siekając nożem.Ciasto zlepiamy w jedną kulę, wkładamy do woreczka i na pół godziny do lodówki.Po tym czasie, wykładamy je na wysmarowaną masłem formę do tarty.Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą lub grochem.Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 15-20 minut. Po 10 minutach wyjmujemy fasolę i pieczemy już bez obciążenia.Masa:250 g ricotty5 łyżeczek cukruopakowanie cukru waniliowegoWszystko razem dokładnie mieszamy.Ostudzone ciasto smarujemy masą i układamy truskawki wg uznania. Ja swoją tartę posypałam również czekoladą.
Smacznego! :)