Wykonanie
Dziś mam dla was klasyczną tarte z kremem budyniowym, który podkradłam z babcinego zeszytu z przepisami i do tego pyszne, słodziutkie
owoce. Idealne smaki lata, leciutkie ciasto, które można jeść i jeść bez końca bo nie jest zapychające. Kruchy spód bosko smakuje z kremem i tworzy przepyszną spójność. Czasem tak zastanawiam się nad zrobieniem #30 dni bez
słodyczy, ale później zdaje sobie sprawę, że gdy robię takie ciasto dla moich
bliskich sama nie wytrzymam i zawsze coś podjem. Takie życie ogromnego Łasucha. Mam nadzieję, że jednak kiedyś spróbuje. To co zabieramy się do pracy :).Składniki na kruchy spód ( ok. 28cm ):350 g
mąki pszennej,70 g
cukru,200 g
masła,1 duże
jajko,Przesiewamy
mąkę pszenną, dodajemy
cukier i
masło, wszystko siekamy nożem aż do połączenia. Na koniec dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto. Ważne, żeby nie robić tego zbyt długo i nie rozgrzać
masła. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy na ciasto. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia a na to kulki lub
groszek by obciążyć ciasto. Ciasto w ten sposób pieczemy w 190°C przez 10 minut po tym czasie ściągamy
groszek i papier a
potem pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.Składniki na krem:3 szklanki
mleka,60 g
masła,16 g
cukru waniliowego,2
żółtka,150 g
cukru,150 g
mąki pszennej,Wszystko gotujemy tak jak normalny
budyń i odkładamy do ostudzenia.Po wystudzeniu nakładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Na wierzchu kładziemy
owoce lub
czekoladę według uznania.Smacznego :)