ßßß
            
        
Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności.Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu...no może tylko ich obranie i pokrojenie.Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych.Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem.Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.Lecznicze właściwości buraków:działają pobudzająco,zwiększają odporność organizmuwspomagają leczenie nowotworów złośliwych.za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,zwalczają przeziębienia,są wskazane przy anemii i nerwicy.Składniki:1 kg. buraków2 listki laurowe3 ząbki czosnkuparę ziarenek czarnego pieprzuparę ziarenek ziela angielskiego1 łyżka soli3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej)Buraki umyłam i obrałam.
Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Przełożyłam do szklanego słoja.Idealnie nadaje się też gliniany garnek.Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.Powinien stać w temperaturze pokojowej.Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę.Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.I tyle.Łatwe prawda?Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,a buraczki do surówek lub innych dań.Smacznego!
Polecam równieżBARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW
SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ