Wykonanie
Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności.Kiszone
buraki nie wymagają wielkiego zachodu...no może tylko ich obranie i pokrojenie.
Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego.Barszcz z kiszonych
buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z
buraków gotowanych.Picie surowego soku z
buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa
razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną
wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie
krwi poleca się picie surowego soku z
buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z
miodem.
Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.Lecznicze właściwości
buraków:działają pobudzająco,zwiększają odporność organizmuwspomagają leczenie nowotworów złośliwych.za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu,
sodu i magnezu,zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,zwalczają przeziębienia,są wskazane przy anemii i nerwicy.Składniki:1 kg.
buraków2
listki laurowe3 ząbki
czosnkuparę ziarenek
czarnego pieprzuparę ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
soli3 szklanki
wody (przegotowanej i ostudzonej)
Buraki umyłam i obrałam.
Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Przełożyłam do szklanego słoja.Idealnie nadaje się też gliniany garnek.Dodałam
czosnek,
listki laurowe,
ziele angielskie i ziarenka
pieprzu.
Zalałam
wodą wymieszaną z
solą, tak żeby przykryła
buraczki.Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.Powinien stać w temperaturze pokojowej.Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę.Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.I tyle.Łatwe prawda?Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,a
buraczki do surówek lub innych dań.Smacznego!
Polecam równieżBARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH
BURAKÓWSAŁATKĘ Z
BURAKÓW PAPRYKI I
CEBULI NA ZIMĘ