ßßß Cookit - przepis na Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji

nazwa

Wykonanie

Ostatnio prawie codziennie robię przetwory. Różne, ale w małych ilościach, bo niestety nie mamy zbyt dużo miejsca na ich przechowywanie. Średnio wychodzi po 3 słoiki z każdego rodzaju. Dziś pokażę Wam sałatkę z buraków i papryki - doskonałą do zimowych obiadów. Zastanawiam się, czy moja sałatka przetrwa do zimy :) Przy okazji robienia przetworów, wypróbowałam nową metodę pasteryzacji, która jak dla mnie jest doskonała. Wreszcie nie ma bałaganu i jest o wiele łatwiej. Mało tego - robiłam tym sposobem wszystkie tegoroczne przetwory i każdy z nich jest dobrze zawekowany (słoiczki o wklęsłych pokrywkach). O metodzie pasteryzacji w piekarniku możecie poczytać na blogu Bea w Kuchni, a przepis na sałatkę podejrzałam na dwóch blogach - Wielkie Żarcie i Przepisy na ciasto, desery i nie tylko...
Składniki (zgodnie z oryginalnym przepisem, ja zrobiłam z porcji 10 razy mniejszej :) ):
- 6 kg buraków,
- 1 kg papryki,
- 1 kg cebuli,
- liść laurowy (2-3),
- ziele angielskie,
- pieprz czarny mielony Prymat - do smaku,
- zalewa: 2 szklanki octu, 2 łyżki soli, 1/2 litra wody, 1 szklanka oleju, 1,5 szklanki cukru (* aktualizacja : po otworzeniu słoika stwierdziłam, że jest trochę za dużo octu - następnym razem zrobię z 1 lub 1,5 szklanki - polecam Wam zmniejszyć ilość)
Buraki myjemy, gotujemy w łupinkach. Gdy będą miękkie, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, kroimy w grubą kostkę, podobnie cebulę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, mieszamy na zimno. Dodajemy składniki zalewy z wyjątkiem octu, mieszamy. Gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet i wrzucamy ziele oraz liście laurowe. Doprawiamy pieprzem do smaku.
W trakcie gotowania wstawiamy do zimnego piekarnika umyte słoiki (najlepiej by były lekko obeschnięte, ale nie wytarte do sucha) wraz z nakrętkami. Piekarnik włączamy na 120-130 stopni i wypiekamy słoiki przez cały czas gotowania sałatki (15-20 minut). Gdy sałatka będzie gotowa do włożenia, słoiki napełniamy (z 1-2 cm przerwą od nakrętki!), zakręcamy (niezbyt mocno!) i pasteryzujemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, słoiki dokręcamy, a następnie stawiamy do góry dnem i zostawiamy w środku, z uchylonymi drzwiczkami najlepiej na całą noc (lub do całkowitego wystygnięcia). I gotowe! Tak przygotowana sałatka jest doskonała do zimowych (i nie tylko!) obiadów. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/zimowa-saatka-z-burakow-i-papryki-nowa.html