Wykonanie
Pasty do
chleba to nieodzowny element diety wegańskiej. Od kiedy zdecydowałam, że nie
będę jadła
sera pochodzenia odzwierzęcego, stały się one dla mnie niezbędne i cały czas wymyślam nowe. Na początku je kupowałam, ale szybko
doszłam do wniosku, że to strata pieniędzy. Są bardzo łatwe do zrobienia, a możliwości smakowe są nieograniczone. W dodatku można spakować je w słoiczek i zabrać do pracy. Przygotowując dużą ilość i wekując, można
mieć je na zapas.W pastach bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Na początku nie zawsze była idealna, ale znalazłam na to sposób. Dzięki płatkom
drożdżowym pasty będą kremowe i ich smak o wiele lepszy. Warto się w nie zaopatrzyć, bo nadają się również do przygotowywania
sosów, szczególnie takich, które mają przypominać smakiem
serowe. Poza tym można je dodawać do różnych innych dań, na przykład do lasagne, zup lub sałatek. Można używać je też do panierowania. Tego jeszcze nie testowałam, ale niebawem wypróbuję. Wyobrażam sobie, że panierowana
cukinia byłaby pyszna.Ze względu na delikatnie
serowy smak, a przede na wszystkim właściwości odżywcze, nie powinno zabraknąć ich w żadnej kuchni, nawet tej niewegańskiej. Dostarczą one naszemu organizmowi sporo witam z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, fosforu, chromu, cynku, selenu i biotyny.Dzisiejsza pasta jest z
zielonej soczewicy, również bardzo polecanej w diecie roślinnej ze względu na bardzo dużą zawartość
białka i błonnika.Dziś dodałam
majeranku, którego do tej
pory nie używałam, nawet nie miałam, gdyż kojarzył mi się głównie z tradycyjną kuchnią polską, z dużą ilością potraw
mięsnych. Tymczasem świetnie sprawdził się w dzisiejszym przepisie i
będę z nim dalej eksperymentować.1 filiżanka
zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)1 mała
cebula1 łyżka
płatków drożdżowychnieco
oliwy z oliwekmajeraneksólSoczewicę opłukać na sitku pod bieżącą zimną
wodą i ugotować z 2 filiżankami
wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować powoli około 25 minut. W tym czasie
cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z
oliwą na złoto. Po wystudzeniu wszystkie składniki wymieszać widelcem lub zmiksować, jeśli konsystencja pasty ma być gładka.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością ekojarzyna.pl