ßßß



Biszkopt:7 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki olejuWykonanie:Biała ubić, utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Blaszkę 21x32 wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wyrównać. Upiec w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.Krem:25 dag masła12 dag cukru pudru2 cukry waniliowe1/2 litra mleka5 żółtek4 łyżki mąki ziemniaczanejspirytusWykonanie:Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtaka, mąkę i cukry waniliowe. Całość wlać na gotujące mleko, mieszając zagotować. Przykryć i pozostawić do wystudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Dla zaostrzenia smaku dodać odrobinę spirytusu.Piana:5 białek7 łyżek cukru2 łyżeczki żelatynystarta czekolada lub kakaoWykonanie:Białka z cukrem ubić na parze na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z ubitymi białkami.Przełożenie ciasta:biszkoptkrembiszkoptpinaczekoladaSmacznego!