ßßß
Na dziś miałam małe, można powiedzieć zleconko, by stworzyć dwa torty. Kto jest wtajemniczony, ten wie, o co chodzi. Oba torty utrzymane w podobnych klimatach wyglądały i smakowały jednak całkiem odmiennie. Dziś pierwszy z nich.Tort czekoladowo-wiśniowybiszkopt kakaowy :4 jajka (białka + żółtka)1 szklanka cukru3 łyżki mąki tortowej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczeniakrem kakaowy :6 jajek (białka + żółtka)18 łyżek cukru pudru (190 g)6 łyżek kakao (36 g)500 g masła(opcjonalnie 100 g spirytusu)słoik dżemu wiśniowegowiśnie z kompotuBiałka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier i żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki z proszkiem kakao i delikatnie wymieszać by nie utracić objętości. Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.Białka ubić i dodawać stopniowo cukier, kakao i żółtka. Masło utrzeć na pianę i dodawać powoli masę jajeczną.Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy posmarować dżemem, przełożyć kremem. Ułożyć drugi blat biszkoptowy i posmarować kremem. Powciskać w krem wiśnie z kompotu.
Ułożyć trzeci blat, posmarować boki tortu oraz wierzch i udekorować tort według uznania .