Wykonanie
Smakuje doskonale i wygląda przepięknie, wegański pasztet z
buraka,
kaszy gryczanej i
gruszek to alternatywa dla tradycyjnego pasztetu.Będzie ozdobą stołu wielkanocnego i lekkim dodatkiem do
jajek i sałatek.To już Wielki Piątek, ostatni moment, ale mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno i zdążycie skorzystać z tego przepisu.

Składniki: na małą keksówkę2 dojrzałe
gruszki1 i 1/2 kubka
kaszy gryczanej1/3 kubka
oleju słonecznikowego1 duży
burak upieczony w piekarniku1 i 1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
kolendry roztartej w moździerzu
sól,
pieprz1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki
majeranku
Jak zrobiłam:1. Piekarnik rozgrzałam do 200'C.
Buraka zawinęłam w folię aluminiową i piekłam przez około 35 - 40 minut, aż był miękki. Obrane i bez gniazd nasiennych
gruszki, podzielone na połówki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam aż zmiękły, przez około 15 minut.
Kaszę gryczaną ugotowałam na miękko, według przepisu.2. Przestudzonego
buraka obrałam ze skórki i podzieliłam na części.
Kaszę również wystudziłam. W dużej misce zblendowałam
kaszę z
burakiem i 1 i 1/2 upieczonej
gruszki, dodałam
olej, wymieszałam. Wsypałam
przyprawy,
tymianek,
majeranek,
paprykę,
sól i
pieprz, wymieszałam dokładnie.3. Masę
pasztetową przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównałam. Na wierzchu ułożyłam
gruszkę pokrojoną w ósemki. Piekłam w 190'C przez około 40 minut, aż wierzch był złocisty, Studziłam przez co najmniej 3 godziny. Pokroiłam w grube plastry i podawałam.
