Wykonanie
Pamiętacie morwę? Nie widuje się jej już często. Nie wierzyłam własnym oczom, kiedy zobaczyłam
morwę suszoną na półce ze zdrową żywnością.Nie jestem weganką, a jednak bardzo lubię tę kuchnię i cieszy mnie eksperymentowanie w kuchni w tym duchu.Niedawno odkryłam
kaszę jaglaną dla wypieków słodkich. Jest doskonałą bazą, która świetnie komponuje się z różnymi
smakami i
przyprawami; rozgrzewająco łagodna, wręcz balsamicznie działająca na system trawienny, przyjmuje wszystkie dodatki i smaki i tworzy z nimi piękną nową kompozycję.Dzisiaj kolejny pomysł na deser czy śniadanie, kostka waniliowa z
kaszy jaglanej z
jabłkiem i suszoną
morwą.


Składniki:500g
kaszy jaglanej ugotowanej na miękko1/2 kubka
płatków owsianych1/3 kubka
brązowego cukru1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soligarść
orzechów laskowych, posiekanych na grube kawałkigarść
morwy suszonej1 duże
jabłko, obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach2 łyżki
oleju kokosowego3-4 łyżki
miodu
Jak zrobiłam:
Kaszę jaglaną opłukałam dokładnie, zalałam zimną
wodą i gotowałam, aż była miękka. Ostudziłam. Wymieszałam ze startym
jabłkiem,
olejem kokosowym i
płatkami owsianymi. Dodałam
wanilię,
sól,
cukier, i
miód, wymieszałam. Wrzuciłam
orzechy i
morwę, połączyłam.Blaszkę 20 x 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.Piekłam około 40 minut, aż wierzch był brązowy, a konsystencja w miarę stała. Kostka stężeje po wystygnięciu, ale będzie nadal wilgotna.
