ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe czekoladowe

Ciasto dyniowe czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Miało być ciasto dyniowe, ale mieliśmy ochotę na coś mocno czekoladowego.
Nie mogłam znaleźć przepisu który by mnie zadowolił, bałam się o zakalec, więc postanowiłam poeksperymentować i przerobiłam ten sprawdzony przepis.
Ciasto jest puszyste i mięciutkie, o korzennej nucie, dodatkowo pięknie pachnie pomarańczą.
W czasie jego przygotowania pachniało mi świętami w całym domu :) Polewa konieczna!
średnia forma 20x20 lub okrągła
200 g pure z dyni
3/4 sklanki cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka)
3 duże jajka ( jeśli małe to 4)
180 g masła
1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier ( zostawiamy 4 łyżki do białek), mieszamy, kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia.
Po lekkim przestudzeniu dodajemy pure z dyni i żółtka jajek i skórkę pomarańczy, dokładnie mieszamy masę.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem, kako i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Masa jest dość gęsta.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy aż powstanie lekka beza. Łyżką dodajemy ubite białka do masy kakaowej i lekko mieszamy, tak by masa się napowietrzyła.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem lub posypać mąką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) piekarniku 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy chwilę w uchylonym piecyku, po 15 minutach studzimy na kratce.
Kiedy ciasto przestygnie, polewamy polewą. Możemy oprószyć dodatkowo startą czekoladą.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/11/ciasto-dyniowe-czekolaowe.html