Wykonanie
Miało być ciasto
dyniowe, ale mieliśmy ochotę na coś mocno
czekoladowego.Nie mogłam znaleźć przepisu który by mnie zadowolił, bałam się o zakalec, więc postanowiłam poeksperymentować i przerobiłam ten sprawdzony przepis.Ciasto jest puszyste i mięciutkie, o korzennej nucie, dodatkowo pięknie pachnie
pomarańczą.W czasie jego przygotowania pachniało mi świętami w całym domu :) Polewa konieczna!
średnia forma 20x20 lub okrągła200 g
pure z dyni3/4 sklanki
cukruskórka z 1
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii ( lub ziarenka)3 duże
jajka ( jeśli małe to 4)180 g
masła1 1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego
kakaoszczypta
soli1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonuPolewa:3 łyżki
masła3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
kakaoW rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
cukier ( zostawiamy 4 łyżki do
białek), mieszamy, kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia.Po lekkim przestudzeniu dodajemy
pure z dyni i
żółtka jajek i skórkę
pomarańczy, dokładnie mieszamy masę.W osobnym naczyniu przesiewamy
mąkę z proszkiem,
kako i
przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Masa jest dość gęsta.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, na koniec dodajemy 4 łyżki
cukru i ubijamy aż powstanie lekka
beza. Łyżką dodajemy ubite
białka do masy
kakaowej i lekko mieszamy, tak by masa się napowietrzyła.
Wykładamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem, dno możemy wyłożyć papierem lub posypać
mąką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni ( termoobieg) piekarniku 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy chwilę w uchylonym piecyku, po 15 minutach studzimy na kratce.Kiedy ciasto przestygnie, polewamy polewą. Możemy oprószyć dodatkowo startą
czekoladą.