Wykonanie

Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo
orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te
orzechy obrać :)

Ciasto:3
jajka1 ¼ szklanki
cukru½ szklanki
oleju600ml
kefiru2 – 3 łyżki
kakaoOkoło 200g musu z
jabłek lub
dżemu3 łyżeczki
sody3 szklanki
mąkiMasa orzechowa:40 dag
orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką
orzechów włoskich, laskowych i
migdałów)25 dag
cukru30 dag
masła5 łyżek
wodySkładniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy
jajka, dodajemy
cukier,
olej,
kefir,
kakao, mus lub
dżem i
sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy
mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek.Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem.Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”, czyli po upływie czasu pieczenia wbijamy wykałaczkę do ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy, jeśli tak, ciasto jest gotowe :)Wierzch wystudzonego ciasta można wyrównać nożem.
Orzechy włoskie siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie rozprowadzić masę po cieście.
Masło,
cukier i
wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione
orzechy i gotujemy około 5 minut, mieszając. Gotową masę pozostawiamy na około 10 - 15 minut, by lekko przestygła, a następnie rozprowadzamy ją równomiernie po cieście.Gdy masa orzechowa całkowicie stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.

R E K L A M A