ßßß
Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)
Ciasto:3 jajka1 ¼ szklanki cukru½ szklanki oleju600ml kefiru2 – 3 łyżki kakaoOkoło 200g musu z jabłek lub dżemu3 łyżeczki sody3 szklanki mąkiMasa orzechowa:40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów)25 dag cukru30 dag masła5 łyżek wodySkładniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek.Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem.Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”, czyli po upływie czasu pieczenia wbijamy wykałaczkę do ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy, jeśli tak, ciasto jest gotowe :)Wierzch wystudzonego ciasta można wyrównać nożem.Orzechy włoskie siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie rozprowadzić masę po cieście.Masło, cukier i wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione orzechy i gotujemy około 5 minut, mieszając. Gotową masę pozostawiamy na około 10 - 15 minut, by lekko przestygła, a następnie rozprowadzamy ją równomiernie po cieście.Gdy masa orzechowa całkowicie stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.
R E K L A M A