Wykonanie

O tym jakie pyszne są domowe
ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.



Składniki:250g
masła 82% (bez dodatku
oleju)2
jajka1 ½ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego¾ łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 ½ szklanki
mąki2 ½ szklanki
płatków owsianych błyskawicznych (drobne)+ ½ szklanki
płatków do obtoczenia
ciastekMąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy
masło i wbijamy
jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy
płatki owsiane.Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C.
Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.PS. Do
ciasteczek można również dodać
czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne
bakalie (
żurawinę,
rodzynki,
orzechy, skórkę z
pomarańczy,
słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki
płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki
płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków.