ßßß
O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.

Składniki:250g masła 82% (bez dodatku oleju)2 jajka1 ½ szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego¾ łyżeczki soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej2 ½ szklanki mąki2 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne)+ ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastekMąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane.Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę.Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C.Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków.