Wykonanie
Domowe
ciastka owsiane to świetna alternatywa dla tych sklepowych. Do tego są banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis znalazłam na deserniku . Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami. Mi wyszło ok 50
ciasteczek. Są pyszne, kruchutkie i długo utrzymują swoją kruchość. Polecam trzymać w metalowym pudełku. Ponieważ wyszło ich dość dużo zajadaliśmy się nimi prawie cały tydzień :)


Składniki:1 szklanka
mąki2,5 szklanki
płatków owsianych górskich1
jajkoaromat waniliowy200 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliSposób przygotowania:1. W jednej misce zmiksować
masło, dodać
jajko i stopniowo dodawać
cukier, ubić mikserem na puszystą masę. Dodać też
aromat waniliowy.2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki.3. Do ubitego
masła dodać suche składniki i miksować do połączenia się całości.4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C.5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże
ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (
ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut.6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu
ciastka twardnieją.7.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce.Smacznego!!!
