Wykonanie
Miało ich nie być, ale na Waszą prośbę wędrują na bloga.Warzywne placuszki, mimo iż nieszczególnie "wyględne" ;) naprawdę mnie uwiodły. Zestawienie dostępnych sezonowo, acz niezbyt, wodnistych warzyw ze znakomitą
mąką z
ciecierzycy tworzy smakowy komplet jakiemu nie
mogę się oprzeć...Zapraszam.:)Składniki (na 18-20 placków):
kalarepka - 200g
marchew - 200g
cukinia (
młoda ze skórką) - 200g
cebula (1/2 sporej sztuki) - ok 100glen złocisty 2 łyżki - świeżo zmiksowany
mąka z
ciecierzycy (5 kopiastych łyżek) - ok 100g lub wedle potrzeby (jeśli warzywa bardziej wodniste - dodaj jeszcze trochę
mąki).
sól - do smaku (kilka szczypt)
zioła dowolne - świeże (u nas
majeranek,
lubczyk,
oregano)kozieradka/kurkuma/czosnek - opcjonalnie - do smakutłuszcz do smażenia (najlepiej
olej kokosowy lub
masło klarowane)Wykonanie:
Marchew,
kalarepkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cukinię młodą użyj ze skórką zetrzyj i dodaj do pozostałych warzyw.
Cebulę pokrój drobno, len zmiksuj na
mąkę. Połącz warzywa z lnem i
solą i zagnieć by połączyć je w wilgotną, dość zwartą masę. Dodaj
mąkę z
ciecierzycy,
przyprawy i
zioła i wymieszaj.Smaż na rumiano na wybranym tłuszczu (placki są dość cienkie, ok 1/2 cm, o średnicy ok 8-9cm)Podawaj z dowolnym sosem lub saute.Są wyśmienite!Smacznego!Ciao!:)