Wykonanie
Znudzenie to za mało powiedziane.Odechciewa mi się
kalafiora na myśl,że po ugotowaniu dozna bliskiego spotkania z podsmażona tartą bułą.I pomyśleć, że to smaki mojego dzieciństwa...No cóż.Najwyraźniej z niektórych się wyrasta.;))Dzisiejszy
kalafior obrósł w smakowity aromat z dalekowschodnią nutąPolecam.
Składniki:
kalafior (ugotowany al dente)pęczek zielonej
pietruszkiczosnek (2 ząbki)
kurkuma (pół łyżeczki)
kolendra (nasiona mielone, łyżka)
sól lub dobry
sos sojowy do smaku
masło klarowane lub dobry nierafinowany
olej do smażenia
Wykonanie:Na patelni podgrzej tłuszcz, wsyp
kurkumę,
kolendrę i posiekany w plasterki
czosnek. Dodaj
płatki chili i chwilkę zamieszaj.Wrzuć różyczki wstępnie obgotowanego
kalafiora oraz pół pęczka pokrojonej drobno
pietruszki.Wymieszaj, podgrzej, podawaj.Na talerzu posyp resztą posiekanej
pietruszki.Podawaj z czym lubisz. U nas z młodymi
ziemniakami z
koprem i
fasolką szparagową.Gotowe!:)
Smacznego!Ciao!:)